Meditacija

Postoji mnogo načina za sopstveni razvoj i vi ste slobodni da izaberete ono što vama najviše odgovara.

Ono što je neophodno je da uklonimo slojeve nataloženih stresova, strahova, sumnji i inhibicija. Tako život postaje izvor radosti i najobičnije bivanje sa samim sobom postaje prelepo iskustvo.

Mohanđi smatra da su dva najefektivnija načina sopstvenog rasta:

Nesebično služenje drugima, bez očekivanja ičega zauzvrat
Efektivna meditacija i svesnovanje misli, reči i dela

Moć čistote je 40-ominutna vođena meditacija koja se praktikuje jednom nedeljno, ili individualno ili u grupi. Učenje tehnike meditacije je način koji vam pomaže da se oplemenite i uzvisite, a sve zavisi od vas samih i vaše otvorenosti. Vera je ključ.

Svrha ove meditacije je duboko unutrašnje energetsko čišćenje kojim se sjedinjujete sa vašim sopstvenim sistemom funkcionisanja i sa vašim bićem, pomaže da budete prijemčiviji da ‘primite’ i ‘date’ ljubav u potpunosti, kao i da intenzivno svesnujete sadašnji trenutak, odbacujuci podsvesne negativne impresije vašeg uma. Ne samo da dostižete uravnoteženost sa vašim fizičkim sistemom, već i bliskost sa vašom dušom koja sve pokreće. Na taj način, uobičajene aktivnosti podsvesnog uma prenose se na svesnost i dostižete stanje u kome šta god da radite ili da se dešava vi ste svesni svedok svake vaše misli, reči ili dela. Tada automatski započinje buđenje u vama samima.

A kada putem duhovnih vežbi i stalne primene svesnovanja u svakodnevnom životu postanete ukorenjeni u sadašnjosti, ne morate više vežbati bilo koju tehniku meditacije. Ako svesnovanje postane vaša konstanta, nestaće i bilo kakav osećaj krivice, koja se uvek vezuje za prošlost, ili uznemirenosti/anksioznosti, koja se vezuje za budućnost.

Putem disanja mi osećamo svoje telo. Putem čula mi pojmimo naš um. Takođe, znamo da postoji intelekt koji nas navodi da analiziramo stvari, kao i energija koja neprestano teče. Ali jedina opipljiva stvar je dah, koji je najsuptilniji i najopipljivi. Ako kažem imate dušu, reći ćete “pokaži mi dušu”. Ako kažem, vi ste disanje, mislim da ćete se složiti. A osluškivanje svog disanja je ono što vas vodi do različitih nivoa duhovne evolucije.

Prvi nivo, kao što jedno učenje kaže, počinje sa: “Lezi i oseti svoje telo. Oseti svaki mišić. Oseti svaki nerv. Onda oseti svoje disanje. Koncentrišite se na vrh svojih nozdrva.” To je zato što je koren nosa u stvari tamo gde je vaše treće oko. A treće oko je mesto gde se spaja svih 72000 meridijana našeg sistema. Zatim, imamo tri glavna meridijana po imenu šušumna koji se stapaju u trećem oku, gde je kontrolna tačka našeg sistema. Većina ljudi, kada se moli, zažmuri. A kako se moli? Molite se kroz treće oko, jer poruka se prenosi preko trećeg oka do više dimenzije. A ovu tehniku nam je dao Bog. Niko nas nije učio da se tako molimo, već smo po prirodi usklađeni da funkcionišemo preko trećeg oka.

Isto tako, kada funkcionišete kroz kičmu, naš nivo funkcionisanja se automatski menja na naše treće oko. Dakle, kada udišete, izdišete, svesni svog disanja, nozdrve se smenjuju energizujući naizmenično svaku stranu mozga. Zato budite u skladu sa svojom energetskom ravni. Kada spoznate tok energije i daha koji teče, bićete svesni toga. Niko ne treba da vas trenira – znaćete.

Kao prvo, kada se koncentrišete na svoje disanje, osetite kako vazduh prolazi kroz vaš sistem i osetite energiju kako teče kroz sve meridijane. Dah vas čini svesnim sebe. Dah vas predstavlja samome sebi. Isto tako, kada osoba umre, ono prvo što napušta telo je dah. Zatim nas napušta vatra, odlazi toplota. Posle toga, element vode izlazi iz tela. Na kraju se razloži telo. Dakle, prana je vrlo važna. Čim se koncentrišete na dah, uskoro ćete znati tok energije u celom telu i to vam pomaže da kontrolišete svoje vitalne funkcije.

Kao drugo koncetrišete se na zvuk. Zvuk su prvenstveno vaši otkucaji srca. A onda, ti pokreti otkucaja mogu da odu do svakog organa vašeg tela, ako se koncentrišete na unutra. Opet vam nije potreban nikakav trening. To može potrajati 3, 6 ili 12 meseci, ali sve što vam treba je strpljenje. To zavisi i od toga koliko funkcionišete na spoljašnjoj ravni, a koliko na unutrašnjoj. Ako stalno funkcionišete na spoljnoj ravni, potrebno je puno vremena da se skoncentrišete na unutrašnjost. Ali u isto vreme ako delimično funkcionišete u okviru vašeg unutrašnjeg prostora, razvija se vaše šesto čulo. Čim ste u skladu sa svojim telom, možete da ga izlečite i vratite se bez poteškoća. Dakle, um je ispod vas. Intelekt je ispod vas. Oni su pod vašom kontrolom.

O kičmi. Koji je prvi organ koji se formira kod deteta u materici majke? To je kičma. Kroz kičmu se dešava cela formacija energije. Kičma je vrlo važna, jer ako se koncentrišete na kičmu, vi funkcionišete u 360 stepeni. Inače ovako svi funkcionišemo u 120 stepeni. Dakle prelazimo sa ograničenosti na neograničenost, ako ste ukorenjeni u kičmi.

Oči govore istinu. Oči ne lažu. Kada se koncentrišete na moje oči, za par sekundi se desi pomak u vašoj svesti. Svest je jedino što postoji trajno, tokom vremena. Kada boravimo u telu, osećamo se ograničeni. Ali u stvarnosti nismo. Kada se koncentrišete na moje oči, uzdižete se na nivoe svesti na kojima ja funkcionišem, i to ćete osetiti uglavnom u kičmi ili trećem oku. Posle izvesnog vremena nema potrebe da gledate u moje oči. To je kao učenje vožnje. Neko vas uči da vozite, kaže gde je gas, kvačilo, kočnica, a čim se naviknete na vožnju, sve postaje sinhronizovano. Isto tako, možete da se konektujete s mojim očima i mojom svešću. Oni koji su to iskusili mogu da vam kažu kakav je to osećaj.

Da bi efekat bio bolji (mada nije neophodno), meditaciju možete započeti iskazujući zahvalnost božanskoj sili i povezujući se sa Mohanđijevim očima (za isto se mogu koristiti njegove fotografije).

1. Početne vežbe disanja, pranajame, se rade kako bi se energija unutar nas ravnomerno raspodelila i kako bi se lakše ušlo u meditativno stanje.

2. „Pevanje“ zvukova A U M služi da pročistimo naš unutrašnji i spoljašnji prostor, dok izgovaranje zvuka M sa koncentracijom na stomaku intenzivira element vatre i pojačava naše iskustvo.

3. Sama meditacija stvara platformu za primanje šaktipata, koji dolazi kao šlag na tortu 🙂