Yoga Nidra Buđenja

 

Dragi prijatelji,

S radošću delimo sa vama predivan novi duhovni metod koji je blagoslovio Mohanđi – Joga Nidru Buđenja, sa ciljem efektivnog unutrašnjeg čišćenja i duhovnog rasta.

Joga Nidra Buđenja je zasnovana na drevnom metodu efektivne progresivne relaksacije po imenu Joga Nidra (samo-indukovani, svesni san jogija). To je prelepa metoda balansiranja i aktivacije obe strane mozga, jačanja konekcije sa unutrašnjim svedokom/posmatračem (sakshi bhaav) i ubrzavanja procesa duhovnog buđenja. Da bi se istinski opustili, potrebno je da se efektivno oslobodimo unutrašnjih tenzija na razini uma, tela i emocija što je čoveku veliki izazov. Kada je opuštenost potpuna, prijemčivost uma je mnogo veća. Joga Nidra je predivan instrument Pratjahare (povlačenje čula) – petog među osam stadijuma/udova Joge. Kada se svesnost potpuno odvoji od uticaja spoljašnjeg sveta, a ne pređe u stanje sna, ona postaje moćna i može se efektivno fokusirati na prevazilaženje i uklanjanje svega onoga što nas sprečava da dostignemo procvat našeg najvećeg potencijala.

 

 

Tokom Joga Nidre Budjenja Alfa stanje između sna i jave se produžuje i desna strana mozga se aktivira. Kroz Alfa stanje moguće je zaroniti i u četvrto, tzv. turiya stanje (postoji budno stanje svesti, stanje sna, stanje dubokog sna i četvrto stanje, poput dubokog sna, no uz prisustvo svesti). Uz poniznost, zahvalnost i konekciju sa Guru principom (Guru Tatwa) u nama, čija snaga prevazilazi sve metode i tehnike i otvara polje nezamislivih mogućnosti, šanse za ulazak u turiya stanje tokom Joga Nidre Buđenja su velike. Zato je ova metoda skroz posebna, a ganuće, zahvalnost i osnaženje koje po izlasku iz Joga Nidre Buđenja osećamo je istinski dar i blagoslov.

Za Joga Nidru Buđenja nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Ovaj metod mogu praktikovati ljudi svih starosnih dobi. Nakon lakih jogijskih vežbi zagrevanja po programu Himalajske Škole Tradicionalne Joge (HSTY), zauzima se udoban ležeći položaj (Šavasana) i zaron kreće.

Početni deo je isti kao i u svakoj Joga Nidri – putujemo svešću i pažnjom kroz sve delove tela po tačno određenom redosledu koji je determinisan rasporedom centara u kori velikog mozga. Potom sledi efektivno opuštanje emotivnog i mentalnog tela kroz opozite i aktivnu vizualizaciju, dok se nesvesni deo uma aktivira kroz arhetipe. Tokom ovog procesa u Alfa stanju moždanih talasa možemo efektivno zasijati seme tzv. Sankalpe (odluke ili namere) gde je Zakon Privlačnosti istinski na delu.

Pošto se iskustvo unutrašnjeg svedoka uveliko jača, suočavanje sa unutrašnjim teretom sačinjenim od strahova, boli i blokada svih vrsta je znatno olakšano i nije traumatično. Kao što u prisustvu svetla sva tama nestaje, kada svetlo svesti obasja i te neintegrisane delove naše psihe od kojih je sačinjen nesvesni teški prtljag koji nosimo, naše putovanje kroz život postaje mnogo lakše i prijatnije.

Pored toga, Joga Nidra Buđenja ide i korak dalje – invokacijom milosti Guru principa u nama (Guru Tatwa) putem Mohanđija, ili majstora po ličnom izboru pojedinca, osoba koja vodi ceo proces konektuje se sa svešću Mohanđija i vodi sve prisutne duboko u spoznaju puta duše i Svetlosti koja probija sve velove iluzija. Proces je veoma intenzivan no potpuno bezbedan jer ga sprovodimo kroz Mohanđijevu proširenu svest i suptilno prisustvo. Ljubav koja se tada doživljava je ogromna i skroz otvara srce. Šta god je osoba spremna da u datom momentu integriše i osvesti tada izvire na površinu.

Što je najvažnije, na ovaj način intenzivna unutrašnja žeđ za duhovnim oslobođenjem tokom sadašnjeg života, kao i impetus ka tom cilju, se uvećava mnogostruko!

 

 

Direktno iskustvo unutrašnjeg svedoka i milosti preko Guru Principa koja nadilazi granice uma osnažuje nas da se hrabro suočimo sa svakim izazovom koji život donosi i ustoličava nas čvrsto na putu duhovnog oslobođenja.

U procesu se prvenstveno oslanjamo na Mohanđijevu svest i suptilno prisutstvo, zatim njegovo vođstvo preko Devi Mohan kao instrumenta. Samim tim čitav proces je u potpunosti siguran bez obzira koliko bio intenzivan.

Putem mantri i predivnih afirmacija Devi će vas nežno voditi u jedno potpuno novo i prelepo iskustvo intimnog odnosa sa božanskim u sebi.

Ovako je Devi Mohan opisala doživljaj sa prethodnih Joga Nidri Buđenja u Splitu, Novom Sadu, Bijeljini, Johanesburgu i Durbanu koje su održane tokom poslednjih nekoliko meseci:

„Nakon Joga Nidre Buđenja redovno svi ostajemo bez teksta, skroz preplavljeni intenzitetom milosti koju smo doživeli. Posmatrala sam kako su svi prisutni bukvalno sijali. Niko nije želeo napustiti prostor. Neki su uspeli verbalizovati ono što su doživeli a većina je dalje sabirala utiske dok su njihove oči isijavale neizmernu Ljubav i zahvalnost koju nikada neću zaboraviti. Nekima je kičma bila vrela od energije, čelo je pulsiralo, a srčana čakra bivala skroz proširena, uz suze radosnice i osećaj ushićenja i osnaženja. Zaista je prelepo svedočiti kakvi nam sve blagoslovi, uvek iznova sveži i prelepi, pristižu od Izvora kroz Mohanđija. Naročito je velika privilegija, kao i odgovornost, biti instrument tih energija… Sa najdubljom zahvalnošću klanjam se Mohađiju, Guru Mandali, ovom prelepom putu, svesti i Ljubavi koja nas vodi,

Devi”